Kritiek op leiding bij de fiscus

Diepe kloof met de top

Het middenmanagement van de belastingdienst, waar 30.000 mensen werken, heeft weinig vertrouwen meer in de ambtelijke leiding. Er is ,,een diepe kloof'' tussen de medewerkers en het hogere management.

Dit blijkt uit eigen onderzoek van de dienst en wordt bevestigd door de belastinginspecteur J. Engelen, voorzitter van de VHMF -vakbond, de Vereniging van hoofdambtenaren bij het ministerie van Financiën. In de jaarvergadering van deze vereniging werd scherpe kritiek geuit op de directeur-generaal van de dienst, Jenny Thunissen.

Aanleiding voor de kritiek is een reorganisatie, die volgens volgens de vakbond niet goed uitpakt. De bond pleit voor schaalverkleining en decentralisatie, maar Thunnissen heeft in een vertrouwelijke brief aan het personeel al in februari laten weten die wensen niet te honoreren. ,,Velen werken het liefst op een klein kantoor met het management heel dicht bij de hand'', schreef Thunissen. ,,Dat kan gewoon niet meer. De samenleving verwacht een efficiënte dienst.''

Volgens inspecteur Engelen van de vakbond ,,is er echt sprake van een diepe kloof''. ,,Het gevoel van vervreemding is massaal, medewerkers trekken zich terug, ze denken: bekijk het maar'', zo vatte Engelen vorige week donderdag de situatie samen. Hij sprak in Utrecht op de besloten jaarvergadering van zijn vereniging, die 1.800 leden heeft en zo'n driekwart van de academici bij de belastingdienst vertegenwoordigt.

De problemen blijken ook uit een vertrouwelijk onderzoek van de belastingdienst zelf, de zogenoemde personeelsmonitor. Daaruit blijkt dat slechts 12 procent van de belastingdienstmedewerkers positief is over de reorganisatie. ,,Ontevredenheid hadden we verwacht, maar we schrokken van de score'', erkent topambtenaar Ruud Peters, opdrachtgever van het tweejaarlijkse onderzoek.

Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer over de Belastingdienst met staatssecretaris van Financiën, Joop Wijn, die desgevraagd laat weten alle vertrouwen te hebben in directeur-generaal Thunissen.

Volgens Tweede-Kamerlid Dezentjé Hamming (VVD) deugt de cultuur bij de Belastingdienst niet: ,,Ik ben geschrokken van de wanhoop bij de eigen medewerkers en het feit dat er nauwelijks nog vertrouwen is in de nieuwe maatregelen van de directeur-generaal.''

Paul Heijnis, voorzitter van de concernondernemingsraad van de Belastingdienst, zegt dat er ,,algemeen vertrouwen is in de persoon van de directeur-generaal''. Heijnis: ,,Jenny Thunissen is soms onorthodox maar het gaat altijd om de inhoud. Zij is geen saaie ambtenaar''.


Afdrukken