Nieuwsbrief 20200225

 

 

VERENIGING VAN HOGERE AMBTENAREN BIJ HET MINISTERIE VAN FINANCIEN

 

           

 

Beste leden,

Jaarvergadering en symposium

Op 23 april zijn de jaarvergadering van de VHMF en ons Symposium, dat openstaat voor alle medewerkers van de Belastingdienst, in de Jaarbeurs in Utrecht. Het symposium heeft als titel “Circulair toezicht”. Save the Date! (klik hier). Binnenkort kunt u zich aanmelden.

EP’s van de afdelingen

Onlangs ontving u de VHMF nieuwsbrief. Daarin werd verwezen naar een aantal EP’s van onze afdelingen. Helaas is er in één van de vermeldingen een foutje geslopen. Mede daarom brengen we de EP’s in deze nieuwsbrief opnieuw en iets uitgebreider onder de aandacht.

Noord-Holland/Utrecht

Anders dan in de vorige nieuwsbrief vermeld vindt op 10 maart 2020 de afdelingsvergadering Noord-Holland/Utrecht plaats, in de Belle van Zuylenzaal van het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht, Domplein 29, 3512 JE Utrecht. De aansluitende EP, over carrouselfraude, zal worden verzorgd door Carla van Rijn (fiscaal coördinator Coördinatiepunt BTW-fraude bij de FIOD). Inloop 13.00h, aanvang 13.15h. Aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zeeland/Noord-Brabant

Op 26 maart organiseert de afdeling Zeeland/Noord-Brabant van de VHMF een lezing met netwerkborrel in de LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg (bij station Tilburg). Keynote speakers zijn Veronique van den Broek en Mascha Hoogeveen over “Vrijworstelen met de BOR: fiscus versus adviseur”. Inloop vanaf 14.30h, aanvang 15.00h. De bijeenkomst is toegankelijk voor alle medewerkers van de Belastingdienst. Aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Drenthe/Overijssel/Gelderland

Eveneens op 26 maart vindt de gecombineerde afdelingsvergadering van de afdelingen Drenthe/Overijssel en Gelderland plaats, om 9.30h in het Roode Hert aan de Hessenweg 41, 7722 PJ te Dalfsen. De EP, ’s middags, bestaat uit een bedrijfsbezoek (maximaal 30 personen) aan een groot en modern distributiecentrum in de regio. Aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Friesland/Groningen

Op 19 maart is de afdelingsvergadering van de afdeling Groningen/Friesland. De titel van de EP luidt “De menselijke maat bij de aangifte IB van de belastingambtenaar”. De EP zal worden verzorgd door Dennis Baegen, vicevoorzitter van de VHMF en wordt gevolgd door een discussie. Inloop vanaf 13.00h, aanvang 13.30h in Het Heerenhuis, Spilsluizen 9, 9712 NR, Groningen. Aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Symposium van VCP Young Professionals

Op 5 maart, van 19.00h tot 21.00h uur vindt het symposium van VCP Young Professionals[1] plaats. Het symposium op 5 maart is ook bedoeld als kennismaking met VCP YP zelf. Vertegenwoordigers van Jong Rabo en SWOM zullen uitleggen waarom zij zich bij VCP YP hebben aangesloten. SER-Kroonlid Steven van Eijck spreekt over het jongerenplatform van de SER dat vorig jaar meewerkte aan de verkenning ‘Hoge verwachtingen: Kansen en belemmeringen voor jongeren in 2019'. Locatie: Rabobank, Croeselaan 18, 3521 AG Utrecht. Jongere leden van de VHMF kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

DGO-Fin-overleg over fiscale verplichtingen

Het volgende Departementaal Georganiseerd Overleg Financiën is voorzien op 14 april. Afgesproken is dan in elk geval de vervolgbespreking te agenderen over het onderwerp fiscale verplichtingen. Dit is nu actueel en urgent gezien de onrust die ontstaan is door discussie in de media over een recente uitspraak. Dit onderwerp is al meerdere malen in DGO-verband aangekaart door de CMHF. De publicatie hierover van eerder deze week op de Beeldkrant Belastingdienst zorgde ook weer voor veel commotie.

Mocht u in de tussentijd in verband met uw aangifte bijvoorbeeld worden uitgenodigd voor een gesprek met een arbeidsjurist, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We staan voor u klaar!

Van valse start naar doorstart, terugkoppeling gesprek met de Bewindslieden op 19 februari 2020

Op 11 januari heeft de minister met de brief “Versterken besturing Belastingdienst” de Tweede Kamer geïnformeerd over het besluit “de onderdelen Douane en Toeslagen te ontvlechten vanuit de Belastingdienst om deze als bestuurlijk zelfstandige onderdelen te positioneren binnen het ministerie van Financiën”. Met de brief “Pas op, werk in uitvoering”[2] hebben de vertegenwoordigers van de vier vakbonden, waaronder onze CHMF-vertegenwoordiger Dennis Baegen, de minister en de volksvertegenwoordiging geïnformeerd wat volgens de medewerkers van de Belastingdienst meer gaat helpen:
1. Leidinggevenden met kennis van fiscaliteit;
2. Een veilige werkomgeving voor alle medewerkers;
3. Werkende automatisering en
4. Uitvoerbare wetgeving.

Op 19 februari zijn de vertegenwoordigers van de vier bonden op uitnodiging van de minister met hem en de twee staatssecretarissen hierover in gesprek gegaan. Het verslag[3] van dit gesprek, waarin gesproken wordt over “Collectief falen” en ook door de minister een zeer kritische noot is gekraakt, juist ook richting de politiek, eindigde met een oproep van de minister om zo lang als nodig de tegenspraak-functie te blijven vervullen en hem te blijven voeden met signalen.

Het Bestuur van de VHMF

Paul Soomers

Secretaris VHMF

      

[1]Zie https://www.vcp.nl/wp-content/uploads/2020/01/Symposium-VCP-Young-Professionals-voorlopige-programma.pdf

[2]Zie http://cmhf.nl/workspace/uploads/20200204-brief-bonden-aan-minister.pdf

[3]Zie http://cmhf.nl/workspace/uploads/20200219-SCO-nieuwsbrief-bewindsliedengesprek.pdf