Nieuwsbrief 20240124

Beste leden,

In deze eerste nieuwsbrief: van 2024:
• Beleidsadviezen van VHMF-leden in het Weekblad voor Fiscaal Recht;
• Informatief 104 op de mat;
• CMHF Overheid wil zo snel mogelijk een reparatie-cao!
• Factuur conributie 2024 

Beleidsadviezen van VHMF-leden in het Weekblad voor Fiscaal Recht
Het eerste WFR van 2024 staat in het teken van beleidsadviezen aan een nieuw kabinet, onder andere van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, het Register Belastingadviseurs, de Bond voor belastingbetalers en de VHMF. Na de oproep in onze nieuwsbrief is een aantal groepjes leden eind vorig jaar bij elkaar gaan zitten en heeft hun ideeën aangeleverd voor een beleidsadvies. Onder de titel “Beter, beter uitvoerbaar en met vertrouwen uitgevoerd” zijn beleidsadviezen opgesteld over de Inkomstenbelasting en Voldoening op aangifte, de Vennootschapsbelasting, controleerbaarheid van ondernemers en de weg naar meer vertrouwen.

Het bestuur van de VHMF blij met het stuk dat onze vaktechnische en rechtsstatelijke insteek goed weergeeft. Daarnaast is de manier waarop we als vereniging deze bijdrage hebben kunnen leveren, door onze leden te vragen hun expertise en talent aan te wenden, goed bevallen. De vereniging levert zo een positieve bijdrage aan het maatschappelijk debat.

Informatief 104 op de mat
Eén dezer dagen valt de nieuwe Informatief bij je in de bus. Het is weer een lezenswaardig exemplaar geworden, met natuurlijk een verslag van de feestelijke bijeenkomst in het kader van 150 jaar VHMF en verder bijdragen over persoonlijke effectiviteit, box 3 en toezichthouden op schadelijk gedrag van ondernemingen. Ook is een meer uitgebreide versie opgenomen van één beleidsvoorstellen die is opgenomen in WFR 2024/4, over vereenvoudiging in de Vpb. Onze vice-voorzitter Dennis Baegen neemt je mee in de ontwikkelingen bij CMHF Overheid en onze nieuwe bestuursleden stellen zich voor.

De redactie is overigens al druk bezig met Informatief 105, waarvan de sluitingsdatum voor kopij 8 februari is.

De CMHF Overheid wil zo snel mogelijk een reparatie-cao!
Van CMHF Overheid ontvingen we het volgende bericht, dat we graag aan onze leden doorgeven:

“Bij de politie hebben vakbonden en werkgevers al een cao afgesloten voor loonsverhogingen vanaf 1 juli 2024. Vooruitlopend op de nieuwe cao krijgen politiemedewerkers het komende half jaar al een bedrag van 200 euro per maand. Dit zette jullie onderhandelaars aan het denken: waarom kunnen we niet hetzelfde bereiken bij het Rijk? 

Wij willen daarom in januari beginnen met de onderhandelingen voor onze arbeidsvoorwaarden. Wij hebben gevraagd of jullie dat ook zo zien. Jullie zijn het hier massaal mee eens! De bonden stelden daarom, al voor de kerstvakantie, aan de werkgever Rijk voor om de cao-onderhandelingen eerder te starten. Maar helaas, zij willen pas in april beginnen. Dat betekent dus dat zij jullie laten wachten terwijl alles duurder is geworden. 

Wij willen als jullie onderhandelaars niet wachten. Daarom stellen we voor om direct stappen te zetten voor een nieuwe cao om de achterstallige loonsverhoging aan te pakken. Geen eindeloze onderhandelingen dit keer; we willen snel een kortlopende cao die de koopkracht repareert. Dat wil niet zeggen dat wij andere belangrijke zaken uit het oog verliezen. Die komen later weer aan bod bij een volgende cao. 

Om dit te bereiken, gaan we rechtstreeks naar staatssecretaris Van Huffelen. We leggen haar voor om de loonsverhogingen van de politie over te nemen. Zo kunnen wij en de staatssecretaris snel een reparatie-cao afspreken en de financiële zorgen van veel collega's verlichten. 

Binnenkort horen jullie van ons het resultaat van dit gesprek met staatssecretaris Van Huffelen.”

Mocht je meer direct op de hoogte willen blijven van CHMF Overheid, meld je dan aan

voor de nieuwsbrief van CMHF Overheid via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Factuur contributie 2024
Voor eind van de maand worden de facturen met de contributie 2024 verstuurd. Die kun je makkelijk betalen via de betaallink in de e-mail. Ben je verhuisd of heb je een nieuw e-mailadres. Geef het dan door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Ga je met pensioen of ben je recent met pensioen gegaan, wil je dat dan op tijd doorgeven?

Namens het bestuur van de VHMF

Paul Soomers
secretaris