Nieuwsbrief 20240619 - Pensioenen

Beste leden,

Transitieplan pensioenen - reacties?

Werkgevers- en werknemersorganisaties, zoals de CMHF, zijn onlangs een concept-transitieplan overeengekomen. Hierin staan regels voor het ABP voor de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Het volledige ABP-transitieplan 2024 vind je hier, een samenvatting van het ABP-transitieplan vind je hier. De pensioenspecialist van de CMHF, Jacqueline van Langeraad-Goes, heeft bij de onderhandelingen over het transitieplan de belangen van onze leden verdedigd. Zij heeft daartoe input gekregen van de bij de CMHF aangesloten verenigingen. Het bestuur van de VHMF vertrouwt erop dat hetgeen is voorgelegd het maximaal haalbare is.

De VHMF is erg laat op de hoogte gesteld van het feit dat op 24 juni door de CHMF moet worden besloten of de CMHF al of niet akkoord gaat met het transitieplan. We zullen onze ontevredenheid hierover binnen de CMHF ter sprake brengen.

Pensioenen zijn een moeilijk onderwerp, waarbij veelal een groot aantal zaken is vastgelegd in wetgeving. Het transitieplan is zoals gezegd, tot stand gekomen met input vanuit de CMHF, maar is een uitkomst van onderhandelingen - en daarbij een min of meer voldongen feit: iets anders is er niet.

De bij de CMHF aangesloten verenigingen moeten laten weten of zij akkoord gaan met het transitieplan, danwel zich van stemming onthouden. Het bestuur van de VHMF vraagt je om voor vrijdag 21 juni 2024, 13.00h, te reageren op het transitieplan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op basis hiervan bepaalt het bestuur van de VHMF zijn standpunt. De ontvangen reacties deelt het bestuur met de CMHF.

Wij vinden het jammer dat het allemaal op zo’n korte termijn moet, maar we willen jullie de beschikbare informatie en de mogelijkheid om te reageren desondanks niet onthouden.

N.B. Het is niet de Wet toekomst pensioenen die hier wordt besproken, maar enkel de nadere invulling, zoals opgenomen in het transitieplan. De Wet is immers al door het parlement aangenomen.

Namens het bestuur van de VHMF

Paul Soomers
secretaris