Nieuwsbrief 20220422

VHMF - ALV en symposium

Eergisteren, 21 april 2022, vonden de Algemene Ledenvergadering en ons symposium plaats.

Het symposium, onder de titel “Data: Goed of Fout”, leerde de aanwezigen veel over een kant van de Belastingdienst en de Douane die niet tot het dagelijks werk van de meeste leden behoort. Alle dank aan dagvoorziter Hans Gribnau, de sprekers en de symposiumcommissie!

Het symposium werd afgesloten met een bijdrage van onze SG, Bas van den Dungen, die zijn opvattingen over AI en data weergaf en die op open wijze met de zaal de positie van het Ministerie van Financiën besprak.

De door onze voorzitter Jurjen Glazenburg uitgesproken Jaarrede treft u hierbij aan.(Klik hier voor de jaarrede)

Drie bonden-brief over BOOS

Op 22 februari hebben onze CMHF vertegenwoordigers een brief gezonden aan de Minister naar aanleiding van de oproep van BOOS om met namen van individuele ambtenaren te komen die schuldig zouden zijn aan de toeslagenaffaire. Wij hebben daarin onze ongerustheid uitgesproken en de Minister aangesproken op onder andere haar ministeriële verantwoordelijkheid. Wij willen dat de dienstleiding voor jullie gaat staan! Naar aanleiding van deze brief hebben wij op 9 maart een gesprek met de SG Bas van den Dungen gevoerd. Dit was een goed gesprek waarin we samen concludeerden dat meer mogelijk is en meer gedaan moet worden. Gedateerd 14 april hebben wij ook nog een schriftelijke reactie gekregen, die jullie als bijlage aantreffen. Het is een goede samenvatting van het gesprek, en verwijst naar een eerste actie van staatssecretaris Van Rij. Hiermee is het vraagstuk wat ons betreft niet afgerond. Het is daarom goed om te weten dat er voor 16 mei een gesprek met de Minister en staatssecretarissen gepland staat, zodat we verder in gesprek kunnen blijven over wat er nu concreet nog meer kan gebeuren. Want wat er in de afgelopen jaren is gebeurd, kan niet binnen een korte periode worden hersteld. Daar moet regelmatig en voor een langere periode veel aandacht voor blijven. Het is goed om te zien dat we als vakbonden hierover op indringende wijze met de ambtelijke en politieke leiding in gesprek kunnen zijn. We houden jullie op de hoogte.

Klik hier voor de brief

 

Nieuwsbrief 20220222 - oproep aan Minister over BOOS

Beste lid van de VHMF

Drie vakbonden, de CHMF, het FNV en de CNV, hebben gisteren een brief gestuurd aan de Minister van Financiën naar aanleiding van de oproep van het YouTube-kanaal BOOS.

Nieuwsbrief 20220114

Beste lid van de VHMF

 

Het bestuur van de VHMF wenst je een goed en gezond 2022!! Graag zien we jullie weer in levenden lijve bij één van onze events. Voorlopig kan dat nog niet, maar we zien er naar uit!

 

Facturen 2022

Een goed voornemen van het bestuur is om je zo snel mogelijk te voorzien van een factuur voor de contributie over 2022. Mocht je via inhouding betalen (graag!!) dan kun je deze gebruiken als bewijs bij het vragen van een vergoeding voor de contributie onder IKB (zie handleiding ). Betaal je niet via inhouding, omdat je bijvoorbeeld postactief bent, dan kun je op eenvoudige wijze de factuur betalen via iDeal. Kijk dan ook nog even of nog een eerdere contributie per ongeluk onbetaald is gebleven.

We werken er hard aan om je nog deze maand van een factuur te kunnen voorzien.

 

Save the date CMHF webinar "BIJZONDER NORMAAL - De ambtelijke eed als anker voor goed ambtelijk vakmanschap en goed werkgeverschap"

Sinds de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) vorig jaar wordt de rechtsverhouding van de ambtenaar bij de overheid beheerst door het civiele arbeidsrecht. Deze “normalisering” vindt zijn grenzen in het bijzondere karakter van het werk van de ambtenaar. Dat bijzondere karakter wordt onder andere uitgedrukt in de ambtseed die iedere ambtenaar bij zijn aanstelling dient af te leggen. Wat betekent de WNRA voor de ambtelijk eed? Hoe kijken ambtenaren zelf naar de eed? En wat vraagt de eed van overheidswerkgevers?

Deze vragen staan centraal in het webinar dat de sector Rijk van de CMHF en Stichting Beroepseer op 24 januari 2022 organiseren van 15.30 tot 17.00 uur (inloop 15.15 uur). In dit interactieve webinar verzorgt Jacques Dijkgraaf een inleiding over de verschillende aspecten van de ambtseed en wisselt hij graag met jou van gedachten over de ambtelijke eed als anker voor goed ambtelijk vakmanschap en goed werkgeverschap. Jacques Dijkgraaf is sinds 2001 werkzaam als advocaat op het gebied van het arbeidsrecht en het onderwijsrecht. Daarvoor was hij werkzaam voor de sector Rijk van de CMHF. Deze bijeenkomst is bedoeld voor ambtenaren (Rijk, provincie, waterschappen, gemeenten), bestuurders, volksvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos.

 

Vraag aan leden

In het kader van een onderzoek naar de gang van zaken van het gebruik van een door de werkgever verstrekte auto (niet dienstauto) vragen wij leden die daar een mening/ervaring over hebben zich bij ons te melden.

 

Vacature bestuursleden

De VHMF is op zoek naar ondersteuning. Van bestuursleden, en in het bijzonder een penningmeester, maar wellicht ook op andere wijze. Wil je bijdragen aan de vereniging? Laat dan van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vanwege de samenstelling van het bestuur, nodigen we vrouwelijke kandidaten van harte uit zich te melden, maar uiteraard is iedereen welkom.

 

Het bestuur van de VHMF

Paul Soomers

Secretaris VHMF

 

       

 

Nieuwsbrief 20211231

Beste lid van de VHMF

De afgelopen weken is het bestuur van de VHMF regelmatig door leden aangesproken over de schadevergoedingsregeling in het kader van de Toeslagenaffaire. Hierover moet het bestuur het volgende van het hart.

Naar aanleiding van onder andere het nieuws over de compensatieregeling Toeslagen roept de VHMF de leiding van de Belastingdienst, Toeslagen en Douane ook zelf meer aan herstel van vertrouwen in de Belastingdienst te werken. Door de Belastingdienst, Toeslagen en Douane zich afzonderlijk te laten profileren bijvoorbeeld: de Belastingdienst is niet gelijk aan de politiek en de door de Dienst uit te voeren regelgeving. Persberichten van de Belastingdienst moeten met name zien op uitvoering en onderscheiden zich dan ook van die van het Ministerie van Financiën dat een bredere invalshoek kent. En door de media meteen om rectificatie te vragen: niet alleen bij onjuiste berichtgeving, maar ook op die identificatie van de Belastingdienst met de uit te voeren regel.

En natuurlijk gaan het bestuur van de VHMF er vanaf nu vanuit dat de leiding zich achter de dienst en de medewerkers opstelt en dit soort berichten onmiddellijk scherp zal beantwoorden. (lees de gehele oproep hier)

Het bestuur van de VHMF wenst je een goed uiteinde en alvast een gelukkig 2022!

Nieuwsbrief 20211119

Zoals je in onze nieuwsbrief van afgelopen zaterdag hebt kunnen lezen heeft het bestuur de ALV en het symposium van gisteren helaas moeten annuleren. Graag hadden we elkaar weer gesproken, de symposiumcommissie had alles tot in de puntjes voorbereid, maar het mocht niet zo zijn.

Toch sturen we je hierbij de Jaarrede (klik hier), zoals ik die had willen uitspreken. Het thema van de Jaarrede is verandering. In de jaarrede komt aan de orde wat er in ons werk en de vereniging verandert, maar ook wat er moet veranderen. Gebaseerd op signalen die het bestuur van de leden ontvangt. Een aantal van die veranderingen zijn:

  • onze omgeving verandert;
  • de houding van de maatschappij ten opzichte van ambtenaren verandert;
  • de vereniging verandert;
  • het werk verandert;
  • de aansturing van onze organisatie verandert. Of beter: zal nog veel meer moeten veranderen;
  • het beeld dat oprijst is dat van een verwaarloosde organisatie. Dat moet veranderen.