Nieuwsbrief 20240331

Beste leden,

Binnenkort meer over het onderhandelingsresultaat CAO RIJK 2024-2025 (https://www.caorijk.nl/actueel/nieuws/2024/03/29/resultaat-van-onderhandelingen-cao-rijk-2024-2025).

Deze keer geen "normale" nieuwsbrief, maar een teaser voor 18 april (nog niet aangemeld?  https://vhmf.belastingdienst-events.nl/  ). 

Paul Gunnewijk heeft samen met Hanskje Nagel en Nicole Bosch de afgelopen weken een drietal interviews gehouden, waarvan jullie de highlights op ons symposium gaan zien in drie korte filmpjes. Om alvast in de stemming te komen heeft Paul nog een inleidend artikel hierover geschreven, dat je onderaan de nieuwsbrief kunt lezen.

Voor nu eerst fijne Paasdagen!

Namens het bestuur van de VHMF

Paul Soomers
secretaris

      

 

Lef, visie en samenwerking

Symposiumcommissieartikel naar aanleiding van de prijswinnaars interviews door: Paul Gunnewijk

Een goed team is toekomstbestendig. Dat is mijn conclusie naar aanleiding van de interviews die wij in het kader van het symposium gehouden hebben met de prijswinnaars van de Ambtenaar van het Jaar verkiezing. Of je nu de teamrollen van Belbin, de denkhoed-kleuren van De Bono of de nummers van het enneagram toepast, het gaat erom dat je een maximaal pluriform samengesteld team hebt en die veelzijdigheid ook samenbrengt en benut.

Het benutten van de veelzijdigheid van de partijen met wie je werkt, is ook de boodschap van Annelies van Eekelen, winnares van de prijs ‘Ambtenaar van het Jaar 2023, werkzaam als projectleider aanpak Energiearmoede bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Zij heeft voor haar aanpak om energiearmoede tegen te gaan deze prijs gekregen, omdat zij zich op zeer voortvarende en onvermoeibare wijze heeft ingezet voor het te ontwikkelen beleid. En bovendien dit beleid ook uitvoerbaar weet te maken door alle betrokken partijen er bij te houden. Zij heeft laten zien dat voor goede uitvoerbaarheid meer nodig is dan alleen een mooi idee, en dat je als ambtenaar aan de te maken wet- en uitvoeringsregelingen iets kunt toevoegen. Voor haar is samenwerken de belangrijkste kwaliteit die je als ambtenaar moet hebben. Vervolgens moet je goed luisteren naar de behoeftes van de burgers die je uiteindelijk mag bedienen en de uitvoerende instanties die met die burgers te maken hebben. Door goed teamwork met die uitvoerende instanties is het mogelijk als overheid de kwaliteit van het werk te verbeteren en het vertrouwen van de burgers en de maatschappij weer terug te verdienen. Deze prijs geeft Annelies zeker extra motivatie, maar ze heeft de afgelopen 17 jaar in haar verschillende functies ook steeds ervaren dat samenwerken je extra kracht oplevert. Kijk om je heen en zoek de gezamenlijke opdracht zodat je gebruik kunt maken van elkaars kennis, expertise en daadkracht. Dat is haar motto. Als ambtenaar moet je beseffen voor wie je werkt en het kan je ook veel energie geven dat je iets voor een ander kan betekenen.

Ook Maarten Veldhuis, winnaar van de ‘Publieksprijs’, bevestigt deze stelling van veelzijdigheid. Maarten is accountmanager bij het waterschap Vallei en Veluwe en zegt het met vlogs op zijn manier. Zijn inzet is gericht op het gezonder maken van de landschappen door meer te sturen met water en bodem. Onder de Veluwe zit de grootste waterbel van Nederland, 7x het IJsselmeer. En die bel lekt door menselijk toedoen de laatste 100 jaar leeg. We gebruiken het voor drinkwater, voor industrie en koeling, er zijn naaldbossen aangeplant die veel water verdampen en het water lekt weg naar de Flevopolder, doordat we daar steeds water wegpompen. Werken bij dit waterschap is werken in en voor een netwerkorganisatie. Dat doe je niet alleen, maar steeds samen. Maarten geeft aan dat intern verschillende specialisten aan het werk zijn zoals: ingenieurs, juristen, communicatiedeskundigen, ecologen, hydrologen en zelfs een antropoloog. Tevens wordt er veel samengewerkt met externe partijen zoals: Landbouw- en natuurorganisaties, landgoederen, Gemeenten, bedrijven en Provincies. Binnen de organisatie van het waterschap krijgt ieder de ruimte zijn ding te doen en zijn ideeën naar voren te brengen. Dat vereist persoonlijke inzet, grenzen durven overschrijden, lef tonen maar ook respect voor de ander en een ander standpunt. Door de werkwijze van continu terugkoppelen en herbezinnen is er steeds minder verschil tussen beleid en uitvoering omdat die twee elkaar steeds nodig hebben om uiteindelijk te weten waarom en hoe de zaken moeten worden aangepakt. ”Dat alles vraagt veel afstemming en ook doelgerichtheid. De doelen die we nastreven worden ook gezamenlijk in overeenstemming gebracht. En dat steeds in het besef dat we continu in een grote transitie zitten. Je dat bewust zijn helpt om de zaken te relativeren en gezamenlijk te blijven werken aan een mooi en gezamenlijk gedragen groeimodel voor het landschap van de toekomst. In deze organisatie zo te mogen werken geeft veel voldoening. Je merkt dat je in je functie groeit en die functie zich ook met jou mee ontwikkelt.”, aldus Maarten.

En ten slotte Bauke van der Meulen, manager informatisering bij de gemeente Emmen. Hij geeft heel duidelijk aan dat hij als leidinggevende inspeelt op de veelzijdigheid van zijn teams. Bauke heeft bij de verkiezing Ambtenaar van het Jaar 2023 van de jury een ‘Eervolle’ vermelding gekregen. Deze bijzondere onderscheiding heeft hij te danken aan zijn mensgerichte wijze van leidinggeven. Hij is een ‘mensen-mens’ en weet dat ook als ambtenaar handen en voeten te geven door ‘bottom-up’ leidinggeven. “Ik heb graag trainees aan het werk, die veel ruimte krijgen net als de andere medewerkers van mijn team en dus blijven ze graag bij ons werken.”, aldus Bauke. Fouten maken mag, misschien leren we daar nog wel het meeste van. En door de medewerker in zijn kracht te zetten groeit hij naar zijn top. Zijn team, werkzaam in informatiemanagement, bestaat uit 60 mensen ingedeeld in 5 clusters, allen werkzaam op een eigen aandachtsgebied met onderling ook allerlei dwarsverbanden. Dit betekent dat in gezamenlijkheid gekeken moet worden, hoe dit vakgebied zich ontwikkelt en hoe ze dat kunnen bijhouden. Dat samen zoeken is juist nu heel belangrijk, want ze zitten in een transitie van aanbod- naar vraag- gestuurd werken. “In onze visie moeten we meer naar buiten, omdat daar onze werkelijkheid ligt en we daar op willen aansluiten. We gaan daar dus op zoek naar de juiste vragen.” Bij die zoektocht speelt de diversiteit van het team een grote rol omdat de vraagpunten complex en divers zijn. Bovendien blijkt dat iedere leeftijdsgroep zijn eigen manier heeft van kijken naar een probleem en het vinden van passende oplossingen. Dat geldt in de maatschappij, maar ook voor de eigen teams en daarom moet je werken met een brede afspiegeling, volgens Bauke. Dit betekent een opbouw gelijk aan die van de maatschappij met al haar diversiteit. In de strijd om met minder mensen toch meer te kunnen doen bieden robotisering en kunstmatige intelligentie mogelijk een kans de administratieve zaken aan de computer uit te besteden zodat de medewerkers ook echt naar buiten kunnen om, middels enquêtes, gesprekken, hoorzittingen en dergelijke op zoek te gaan naar de juiste vragen en gewenste antwoorden. Bauke: “De tijd dat wij weten hoe het moet en wat het beste is, is voorbij.” Het moge duidelijk zijn dat bij deze wijze van werken ook een managementstijl past die minder gericht is op cijfertjes en in control zijn. Zijn motto is: je zelf niet belangrijk maken en juist de medewerkers laten ‘shinen’. Want dat maakt mooie samenwerking mogelijk.

Van deze drie prijswinnaars leren we dat toekomstbestendig vakmanschap bestaat uit: goed teamwork, een werkwijze van continu terugkoppelen en herbezinnen en samen met visie en lef zoeken naar mogelijkheden die de burger en de maatschappij vooruithelpen.

Nieuwsbrief 20240320

Beste leden,

Onze onderhandelaars van de CMHF Overheid hebben ons gevraagd om het volgende bericht door te zenden. Mocht je hierop willen reageren dan kun je je reactie sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Datum 20 maart 2024

Onderhandelingen CAO Rijk begonnen

Op dinsdag 19 maart zijn FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid, CMHF
Overheid en de werkgever Rijk begonnen met de onderhandelingen voor een nieuwe CAO Rijk.

Bonden en werkgever hebben afgesproken om te proberen op vrijdag 29 maart een onderhandelingsresultaat te hebben. Als vakbonden zetten we daarbij in op
eenvoudige afspraken waarbij, zoals bekend, loon voorop staat. Dit omdat we heel snel tot een resultaat willen komen.

De werkgever Rijk stelt verbeteringen voor, maar ook stevige verslechteringen. Zo wil de werkgever de lunch- en dagvergoeding voor binnenlandse dienstreizen
afschaffen. Dit omdat er niet of nauwelijks nog een verschil zou zijn tussen kosten voor medewerkers die op kantoor werken en kosten voor medewerkers die
dienstreizen maken.

Daarnaast wil de werkgever de mogelijkheid schrappen om via het IKB een aanvullende vergoeding woon-werkverkeer te krijgen.

Meer informatie hierover: Aanvullende reiskostenvergoeding | Personele informatie Rijk | O&P Rijk P-Direkt
Deze arbeidsvoorwaarden zijn voor veel medewerkers belangrijk. Het voorstel van de werkgever om die te schrappen maakt de onderhandelingen erg lastig. Wij doen
de komende dagen ons best om voor jullie tot een goed resultaat te komen.

Yntse Koenen en David Schreuders FNV Overheid
Marianne Wendt, Peter Wulms en Thijs Koelen AC Rijksvakbonden
Bart Schnoor en Roel van Riezen CNV Overheid
Jan Hut en Dennis Baegen CMHF Overheid

 

Namens het bestuur van de VHMF

Paul Soomers
secretaris

      

Nieuwsbrief 20240312

Beste leden,

In deze nieuwsbrief:
• de nieuwe Informatief is in aantocht
• VHMF in de RB-podcast
• Aandacht in de pers voor advies VHMF
• WFR-artikel “Beter, beter uitvoerbaar en met vertrouwen uitgevoerd”
• ALV en Symposium van de VHMF op 18 april 2024

De nieuwe Informatief
Informatief 105, met daarin de vooruitblik op het VHMF symposium van 18 april, valt binnenkort bij je op de mat. De verenigingszaken voor de ALV volgen in een e-mail nieuwsbrief.

VHMF in de RB-podcast
Mede naar aanleiding van het advies “De transparante overheid verdient een beschermde ambtenaar” dat twee hoogleraren op verzoek van de VHMF hebben uitgebracht, heeft VHMF-voorzitter Jurjen Glazenburg meegewerkt aan een podcast van de Register Belastingadviseurs. Het was een goed gesprek, dat vanaf 14 maart om 8 uur ’s ochtends te beluisteren is via de bekende podcastaanbieders (waaronder Spotify), te vinden via Kijk en luister - RB

Aandacht in de pers voor advies VHMF
Het advies dat in de podcast wordt besproken is inmiddels in een beperkte oplage verspreid onder de leden van de nieuwe Tweede Kamer. Het is onder meer besproken in het Financieel Dagblad, door Laurens Berentsen, en in het AD in de column van Hans van Soest.

WFR-artikel “Beter, beter uitvoerbaar en met vertrouwen uitgevoerd”
Op veler verzoek delen we het WFR-artikel dat een aantal leden van de VHMF heeft geschreven en dat begin dit jaar in het WFR is verschenen met onze leden [klik hier]

ALV en Symposium op 18 april 2024
De penningmeester en de kascommissie zijn al druk bezig.
Op DONDERDAG 18 april 2024 is onze algemene ledenvergadering met aansluitend een interessant symposium: "Toekomstbestendig Vakmanschap". Lees alles hierover in Informatief 105.

Vergeet niet om je tijdig aan te melden via https://vhmf.belastingdienst-events.nl/ VOL is VOL

Namens het bestuur van de VHMF

Paul Soomers
secretaris

Nieuwsbrief 20240124

Beste leden,

In deze eerste nieuwsbrief: van 2024:
• Beleidsadviezen van VHMF-leden in het Weekblad voor Fiscaal Recht;
• Informatief 104 op de mat;
• CMHF Overheid wil zo snel mogelijk een reparatie-cao!
• Factuur conributie 2024 

Beleidsadviezen van VHMF-leden in het Weekblad voor Fiscaal Recht
Het eerste WFR van 2024 staat in het teken van beleidsadviezen aan een nieuw kabinet, onder andere van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, het Register Belastingadviseurs, de Bond voor belastingbetalers en de VHMF. Na de oproep in onze nieuwsbrief is een aantal groepjes leden eind vorig jaar bij elkaar gaan zitten en heeft hun ideeën aangeleverd voor een beleidsadvies. Onder de titel “Beter, beter uitvoerbaar en met vertrouwen uitgevoerd” zijn beleidsadviezen opgesteld over de Inkomstenbelasting en Voldoening op aangifte, de Vennootschapsbelasting, controleerbaarheid van ondernemers en de weg naar meer vertrouwen.

Het bestuur van de VHMF blij met het stuk dat onze vaktechnische en rechtsstatelijke insteek goed weergeeft. Daarnaast is de manier waarop we als vereniging deze bijdrage hebben kunnen leveren, door onze leden te vragen hun expertise en talent aan te wenden, goed bevallen. De vereniging levert zo een positieve bijdrage aan het maatschappelijk debat.

Informatief 104 op de mat
Eén dezer dagen valt de nieuwe Informatief bij je in de bus. Het is weer een lezenswaardig exemplaar geworden, met natuurlijk een verslag van de feestelijke bijeenkomst in het kader van 150 jaar VHMF en verder bijdragen over persoonlijke effectiviteit, box 3 en toezichthouden op schadelijk gedrag van ondernemingen. Ook is een meer uitgebreide versie opgenomen van één beleidsvoorstellen die is opgenomen in WFR 2024/4, over vereenvoudiging in de Vpb. Onze vice-voorzitter Dennis Baegen neemt je mee in de ontwikkelingen bij CMHF Overheid en onze nieuwe bestuursleden stellen zich voor.

De redactie is overigens al druk bezig met Informatief 105, waarvan de sluitingsdatum voor kopij 8 februari is.

De CMHF Overheid wil zo snel mogelijk een reparatie-cao!
Van CMHF Overheid ontvingen we het volgende bericht, dat we graag aan onze leden doorgeven:

“Bij de politie hebben vakbonden en werkgevers al een cao afgesloten voor loonsverhogingen vanaf 1 juli 2024. Vooruitlopend op de nieuwe cao krijgen politiemedewerkers het komende half jaar al een bedrag van 200 euro per maand. Dit zette jullie onderhandelaars aan het denken: waarom kunnen we niet hetzelfde bereiken bij het Rijk? 

Wij willen daarom in januari beginnen met de onderhandelingen voor onze arbeidsvoorwaarden. Wij hebben gevraagd of jullie dat ook zo zien. Jullie zijn het hier massaal mee eens! De bonden stelden daarom, al voor de kerstvakantie, aan de werkgever Rijk voor om de cao-onderhandelingen eerder te starten. Maar helaas, zij willen pas in april beginnen. Dat betekent dus dat zij jullie laten wachten terwijl alles duurder is geworden. 

Wij willen als jullie onderhandelaars niet wachten. Daarom stellen we voor om direct stappen te zetten voor een nieuwe cao om de achterstallige loonsverhoging aan te pakken. Geen eindeloze onderhandelingen dit keer; we willen snel een kortlopende cao die de koopkracht repareert. Dat wil niet zeggen dat wij andere belangrijke zaken uit het oog verliezen. Die komen later weer aan bod bij een volgende cao. 

Om dit te bereiken, gaan we rechtstreeks naar staatssecretaris Van Huffelen. We leggen haar voor om de loonsverhogingen van de politie over te nemen. Zo kunnen wij en de staatssecretaris snel een reparatie-cao afspreken en de financiële zorgen van veel collega's verlichten. 

Binnenkort horen jullie van ons het resultaat van dit gesprek met staatssecretaris Van Huffelen.”

Mocht je meer direct op de hoogte willen blijven van CHMF Overheid, meld je dan aan

voor de nieuwsbrief van CMHF Overheid via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Factuur contributie 2024
Voor eind van de maand worden de facturen met de contributie 2024 verstuurd. Die kun je makkelijk betalen via de betaallink in de e-mail. Ben je verhuisd of heb je een nieuw e-mailadres. Geef het dan door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Ga je met pensioen of ben je recent met pensioen gegaan, wil je dat dan op tijd doorgeven?

Namens het bestuur van de VHMF

Paul Soomers
secretaris

Nieuwsbrief 20240308

Beste leden,

CAO-ontwikkelingen
In de laatste Informatief heeft onze vice-voorzitter Dennis Baegen je bijgepraat over CMHF Overheid. Van onze vertegenwoordigers bij CMHF Overheid kregen we het verzoek om bijgaande oproep aan de regering naar onze leden door te sturen. Dat doen we graag.

 

Kabinet, schiet eens op!

Vorige maand hebben we de werkgever Rijk ervan weten te overtuigen dat er snel een loonsverhoging voor rijksambtenaren nodig is. Voordat zij echter kan beginnen met de cao-onderhandelingen, moet het kabinet daarmee instemmen en mandaat geven.

Wij, de onderhandelaars van FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en CMHF Overheid, hebben alvast met jullie werkgever om de tafel gezeten om de cao-onderhandelingen voor te bereiden.

Deze gesprekken verliepen goed en we gingen ervan uit dat de werkgever Rijk op vrijdag 1 maart van het kabinet de instemming zou krijgen om de formele onderhandelingen te starten.

Helaas is dat anders gelopen. Het kabinet heeft het besluit over de instemming eerst uitgesteld tot vrijdag 8 maart. Maar deze week kregen we te horen dat dit nóg een week wordt uitgesteld, tot 15 maart.

Het kabinet haalt dus de vaart er uit. Waar het kabinet al eind 2023 voor de politiemedewerkers een loonsverhoging mogelijk maakte, kunnen ze dat nog steeds niet voor de rijksambtenaren. Zijn de boodschappen voor een rijksambtenaar misschien goedkoper dan voor de politiemedewerker?

Zowel de werkgever als de bonden zijn ervan overtuigd dat we snel tot een resultaat kunnen komen, maar jullie werkgever moet dus nog even wachten op het kabinet.

Ondanks deze hobbels willen wij de kans niet laten liggen om nog in maart tot een resultaat te komen dat we kunnen voorleggen aan onze leden. We hebben met de werkgever afgesproken dat we vanaf 19 maart onze agenda’s leegvegen voor de cao-onderhandelingen. Dan moet het nog kunnen lukken om in maart tot een resultaat te komen. Nu afwachten of het kabinet de werkgever hiervoor het groene licht geeft.

Yntse Koenen en David Schreuders FNV Overheid
Marianne Wendt, Peter Wulms en Thijs Koelen AC Rijksvakbonden
Bart Schnoor en Roel van Riezen CNV Overheid
Jan Hut en Dennis Baegen CMHF Overheid

7 maart 2024

ALV en symposium
Op DONDERDAG 18 april 2024 is onze algemene ledenvergadering met aansluitend een interessant symposium. Lees alles hierover in Informatief 105 die binnenkort bij jou op de mat valt. Vergeet niet om je tijdig aan te melden via https://vhmf.belastingdienst-events.nl/ VOL is VOL

Namens het bestuur van de VHMF

Paul Soomers
secretaris