Nieuwsbrief 20220222 - oproep aan Minister over BOOS

Beste lid van de VHMF

Drie vakbonden, de CHMF, het FNV en de CNV, hebben gisteren een brief gestuurd aan de Minister van Financiën naar aanleiding van de oproep van het YouTube-kanaal BOOS.

 

De oproep van BOOS voor het doorgeven van de namen van individuele ambtenaren, opdat BOOS kan uitzoeken of die ambtenaren wel voldoende “gestraft” zijn, leidt volgens VHMF en CMHF tot een onveilige werksituatie bij veel medewerkers binnen de Belastingdienst en Toeslagen en tot een onveilige privé-situatie indien er daadwerkelijk namen gedeeld worden met BOOS.

Het bestuur heeft daarom overleg gehad met de advocaat van de VHMF over de vraag of deze programmamaker langs juridische weg zou moeten worden aangesproken. Hierbij is gekeken naar de vraag wie de eiser moet zijn, alle vakbonden samen, de VHMF alleen, of een individuele ambtenaar, wat de vordering zou zijn en hoe de opgeroepen onveiligheid zich verhoudt tot de grondwettelijk beschermde persvrijheid. Na rijp beraad heeft het bestuur besloten dat op dit moment de belangen van alle ambtenaren het meest effectief kunnen worden behartigd door de Minister aan te spreken op haar plicht om zorg te dragen voor een veilige werkomgeving. De verantwoordelijkheden van een goed werkgever, maar ook de Ministeriële verantwoordelijkheid, vragen om publieke bescherming omdat ambtenaren zichzelf niet in het openbaar mogen verdedigen.

We begrijpen dat dit veel gevoelens van onrust bij jullie oproept; neem vooral contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je vragen of opmerkingen hebt.

Klik hier voor de brief

 

Het bestuur van de VHMF

Paul Soomers

Secretaris VHMF